Een belangrijk uitgangspunt in Gestalttherapie is het geloof in het vermogen van ieder mens om te groeien en zich te ontwikkelen en ook de behoefte daaraan. Als je merkt dat je echt last krijgt van bepaalde problemen, ziet de Gestalttherapie dit niet als een teken van ziekte, maar juist als een mogelijkheid tot nieuwe stappen en verdere groei. Eigenlijk geeft jouw gezonde deel aan jou door dat het zo niet verder kan.
Je voelt het ook aan je lijf: gespannen spieren, hoofdpijn, vermoeidheid en slapeloosheid zijn vaak signalen van emotionele problemen, van ‘onaffe Gestalten’. Gestalt gaat ervan uit dat lichaam en geest een geheel vormen: je lichaam geeft signalen door als er iets mis is en andersom, als je een emotionele blokkade opheft, voelt het in je lijf ook beter.
De Gestalttherapeut gaat met jou onderzoeken hoe je vastloopt, en ook waar je eigen mogelijkheden liggen om dingen op een andere manier te gaan doen. Ook wordt aandacht besteed aan ademhalings- en ontspanningstechnieken.
In Gestalttherapie gaat het niet om ‘goed’ of ‘fout’ gedrag, dat is niet zo belangrijk. Waar het wel om gaat, is de vraag waar je nu last van hebt en hoe het anders kan. Wat weerhoudt je ervan om het anders te gaan doen? Welke hobbels kom je daarbij tegen? Op welke manier communiceer jij met je omgeving – en met jezelf?
Gewaar-zijn
Het belangrijkste middel tot verandering en beweging ligt volgens de Gestalttherapie in het je bewust worden van wat je voelt, denkt, wilt, de awareness. Daarom is, naast gesprekken, ook de ervaring van groot belang. Je leert beter te letten op de signalen van je lichaam. Wat gebeurt er met je als iemand over je grens gaat? Hoe dichtbij laat jij de ander komen, en hoe voel je je daarbij? Kan het ook anders? Dit kan door middel van experimenten goed worden uitgezocht, zodat je het niet alleen weet met je verstand, maar het ook gaat voelen.
Keuzes maken
Je kunt niet voorkómen dat je in je leven problemen tegenkomt. Je kunt wel leren kiezen hoe je daarmee wilt omgaan. In Gestalttherapie ga je inzien welke keuzes je kunt maken, en hoe je de verantwoordelijkheid kunt nemen voor je keuzes. Je leert ontdekken welke invloed je zelf kunt hebben op wat er hier-en-nu in je leven gebeurt. Daardoor vergroot je het vertrouwen in je eigen ‘ik’ en in je mogelijkheden. Je hebt dan ook minder het gevoel dat dingen je ‘overkomen’. Met Gestalttherapie kun je (weer) worden wie je bent.