Wat betekent Gestalt?


Waar komt het woord Gestalt vandaan?

Een ‘Gestalt’ is een Duits woord, en is door Fritz Perls, de grondlegger van de Gestalttherapie, in deze betekenis gebruikt. Een Gestalt betekent een afgerond geheel. Vergelijk het met een bal die je weggooit: je tilt je arm op, de bal vliegt door de lucht en de beweging is afgerond. Dit geeft ook energie (probeer maar eens). Als je arm halverwege blijft hangen, is de beweging niet afgemaakt. Een ‘onaffe’ Gestalt kan gaan zeuren en knagen.

Onaffe Gestalten ontstaan o.a. door:

  • onopgeloste conflicten, van vroeger of nu,
  • weggestopte boosheid of verdriet,
  • vroeger gepest zijn,
  • problemen in de familie.

Deze onafgemaakte situaties kunnen veel energie van je vergen en maken dat je steeds in dezelfde soort problemen verzeild raakt. Er is immers nog steeds ‘lading’ aanwezig. Ook kunnen ze invloed hebben gekregen op de manier waarop je naar jezelf en naar je omgeving bent gaan kijken. Je kunt hier verdrietig en onzeker van geworden zijn.

Gestalttherapie onderzoekt met jou wat jij nodig hebt om de Gestalten alsnog af te ronden, waardoor je je weer ‘heel’ gaat voelen (in het voorbeeld: alsnog die bal weggooien). Inzicht in wat jou beweegt, of wat je uit de weg gaat, leidt vaak al tot meer bewustzijn, en tot gedrag waar je beter mee uit de voeten kunt. Er komt opluchting; energie gaat weer stromen.

gestalt-therapie-in-zaandam

Door te ontdekken dat je kunt kiezen om op een nieuwe manier met de werkelijkheid om te gaan, vergroot je het vertrouwen in jezelf en in je eigen mogelijkheden.

Het afronden van een Gestalt is een proces. Gestalt werkt daarom met wat bij jou op de voorgrond staat, in het hier-en-nu. Dat betekent ook dat gewerkt wordt in jouw tempo, met respect voor jouw grenzen. Ik draag geen oplossingen aan maar wil met jou meekijken hoe jij je eigen oplossing kunt vinden. Soms verloopt dit proces in een paar gesprekken, soms is er meer tijd voor nodig.